Информация за потребители на възраст между 14 и 18г.

Интернет представлява един огромен източник, съдържащ много интересна, увлекателна и образователна информация. Важно е да знаеш опасностите, които може да срещнеш в Интернет. С цел да те информираме за тях, те съветваме да прочетеш следните съвети: - Не трябва да предоставяш лична информация за себе си - домашен адрес, телефон, име и адрес на училището в което учиш, както и информация за твоето семейство; да изпращаш свои снимки. Предоставянето на такава информация, може да изложи теб и семейството ти на редица опасности.

- Споделяй с родителите си какво правиш и с какво се сблъскваш в Интернет и веднага ги информирай, ако попаднеш на информация, която те смущава, за да могат те да се свържат с http://web112.net/.

- В Интернет някои хора се представят за други - например, възрастни за деца, затова не вярвай на информацията, която някой дава за себе си в Интернет. Прекалено добрите предложения в Интернет обикновено са подвеждащи. Не приемай покани за срещи с някого, когото "познаваш" от Интернет, без да говориш преди това с родителите си. Ако те разрешат, срещата трябва да е на обществено място и някой от родителите ти да е с теб.

- Не отговаряй на никакви съобщения, които са обидни или по някакъв начин те смущават. Ако получиш подобно съобщение, кажи веднага на родителите си, за да могат те да се свържат с http://web112.net/.

- Не давай паролите си за Интернет на никого (дори и на най-добрите си приятели) освен на родителите си.

- Искай съгласието на родителите си, преди да свалиш нова програма, която може да разкрие лични данни за теб и семейството ти.

- Не прави нищо в Интернет, което може да е във вреда на други хора и на закона. Незнанието на законите не се смята за оправдание пред съда.

- Помагай на родителите си да научат нови неща за Интернет.

Подай сигнал http://web112.net/

Допълнителна информация за това как Интернет да бъде безопасен за теб може да намеш на http://safe.teacher.bg/html/etusivu.htm . На този сайт под формата на сценарии, тестовете, съвети и разкази са обяснени посочените опасности и начините за предпазване от тях.

 

вход